BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 30, 2009

hari yang berbaloi..

tepat jam kul7.30 pagi aku gi hantar ayahsu aku ke KL.ngan moto.hari ni bukak booth kt Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Putrajaya.pergi KL dah setengah jam.sampai sn kul8.pastu terus tolak gi Bangi amik sayang plak.lebih kurang 45 minit baru sampai ke Putrajaya. aku ingt maksu dah siap letk brg kt Booth..tp col punya col sampai beberpa kali baru angkt.pgi tu maksu ade meeting.jd lambat sikit aku bukakk booth.lebih kurg kul 9.30 pagi bukak.

tp xpe pagi2 pon xde org lagi.alhamdulillah mujur la aku sempat gak.

yg bestnye ade gak org yg teman aku bukak booth.huhu.semangat giler la hari ni.

alhamdulillah rejeki hari ni menyebelahi aku.hehe.xramai sgt org yg tahu pasl Eumora.jd sukar la skit.tp alhamdulillah akhirnye aku dpt gak jual 2kotak eumora.kira rejeki aku hari ni.

lps bukak booth.aku g makan McD kt PKNS Bangi.hehe.prosperity.waaa.best tu.

niat nk gi hantar sayang & jenguk anaknye kak ctoh,tp rejeki aku dpt ugk jual 1kotak lg.jadi kira2 hari ni aku je dpt jual 3kotak.terasa teruja jugk aku.alhamdulillah.syukur.

badan ni rasa mmg penat sgt2.tp berbaloi ape yg aku rasa penat ni.syukur kehadrat Ilahi kerana melimpahkan kurnia rejeki pd aku.alhamdulillah.salam semua.

Wednesday, December 16, 2009

Hadis Nabi..tiada yg bernilai...

salam sejahtera kpd mrk yg terbaca blog aku ni & kpd kwn2 aku sekalian.aku ade nk kongsi satu ilmu kt korg sume.ilmu ni cukup bernilai utk kite.sbnarnye aku nk sedarkan kt korg sume ttg sebuah hadis Nabi s.a.w yg berbunyi:

Dinar dan Dirham

"Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan).
Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.
tp ape kaitan ngn korg sume yer??emmm..


camni la.pakcik aku skang ni die bergiat aktif dlm aktiviti emas ni.sedikit sebanyak tlh byk mempengaruhi aku utk join ugk aktiviti ni.

aku dh byk bc ttg artikel2 ttg penggunaan & kepentingan Emas ni.maybe korg ckp..emas mahal.xminat la.tp berdasarkan hadis diatas,tlh berlaku dah.yg dimaksudkan aku ialah di negara Zimbabwe,mata wang mereka dl mrupakan mata wang yg tinggi berbanding ngn dollar USD.tp sekarang ni,saat ni,Zimbabwe tidk lg mcm tu.

zimbabwe skang merupakan sebuah ngara yg plg teruk dilanda inflasi.dan utk pengetahuan korg,mata wang yg digunakan oleh negara mereka tidk lg blh diperlakukan di negara mereka.utk pembelian sgalanye mesti berurusan dgn Emas.

maybe ade yg xfhm entri aku.xpelah.

aku skang tgh berjinak2 dlm bisnes Emas skang.skang ni harga emas trun mendadak.tp utk pengetahuan korg sume,bisnes Emas adlh bisnes utk jangka panjang,pelaburan ms depn.xrugi kalau anda ingin cuba bt bisnes ni.

insyaALLAH, tahun dpn aku nk mula bisnes ni.berjinak dlm Dinar Emas.utk permulaan yg tiada modal leh la beli dinar.dinar murah sikit.


oppss..lp nk ckp,yg dimaksudkan bisnes emas tu bukn brg kemas yer.tp jongkong emas dan ia mempunyai kategori berat.emas ni ialah emas 999.ni emas tulen beb.


insyaALLAH ade rezeki lebh aku akn beli dinar emas dl.hehehe





nak gi jalan-jalan kt Putrajaya..


phone aku berdering2.krel col aku ajak gi umah die.huhu.lupa la plak aku jln nk gi umah die.lgpun buknnye aku selalu gi umah die.lp daa.huhu.mmg niat nk kuar hari ni.bajet2 nk gi KL.pusing2 satu KL tu.nak kenl tempat2.hehe

tp sebelum gi umah krel,aku nk cari bahan dulu kt tenet ni pasal masalah kulit & nak buat rujukan aku.huhu.xde kena mengena ngn praktikal aku nanti.hahaha

tp ape2 pon.cari bhn tuk bisnes aku.

21hb,22 & 23 hb 12 ni aku nk bukak booth kt wisma tani.tempat dh ade.tmbh lg musim dpt gaji.hehe.jadi leh la aku buat bisnes ni.hehe.usaha selagi aku mampu buat.

utk tahun depan,aku bimbang ni.praktikal dah dekt.rs risau la plak.byk benda yg kena prepare.rs diri ni kerdilnye rasa.makin belajar,makin aku rs sedikit je ilmu aku ade ni.cukup ke aku nk ngajar ilmu yg ade ni.boleh ke aku ni.tp bak kata 'En.Burn' dlm realiti dunia pekerjaan yg sebenar,ms tu la kita akn belajar.belajar berdasarkan pengalaman leps yg telh lalu.kalau pk2 camtu,mmg tol la en.burn ckp tu.aku setuju ngn die.

skang ni aku kena pk mcm mane nk majukan diri aku ni.hehehe.(xde kaitan).

hahaha

oklah aku nak cau lu.salam.(gmbr yg xde kaitan.aku suka)

Tuesday, December 15, 2009

Mengapa ada perasaan ni..

Semakin hari aku pon xfaham nape la hati ku sentiasa memberontk dan rasa sakit hati je.nape jd mcm ni.hari ni utk aku lepas kan tension aku,aku gi KL sorang2 naik motor sorg2.gi pon ade keje sikit.bubuh tali raket ayahsu aku.

lepas hntr kedai raket tu,ade ms utk aku tggu raket siap aku tggu la kt kfc kt Pertama Compleks tu.xsangka dpt jumpa ngan professor dunia kt situ.aku dh lm tahu pasl professor dunia.aku percaya die mmg hebat orgnye.bg ilmu kt tepi jalan je.aku kagum ngn org tua ni.best jugk dgr die ngajar sifir.maybe dgr mcm biasa je.tp ilmu yg disampaikan tu cukup mmberi manfaat yg berguna pd sume org.

cuma org yg xberfikir ngn sempurna je akn ckp,,ala die ni bukn hebat pon.tp sekain lama aku dok situ,dgr ilmu yg disampaikan oleh beliau,terdetik dalam hati aku,emm..bila la aku dpt mengajar kt sekolah.tahun depn tanggal 18hb Januari bermula la episod kerjaya aku sebagai guru pelatih.praktikal kt Taiping.insyaALLAH hrp2 dpt berjaln ngn baik.

ape2 pon,esok aku nak gi plak kt KL.tgk keadaan la camne dl.kalau rajin gi KL aku akn gi nti.hehe..bangga gak dpt gi jalan2 kt KL sorg2,gi ngn motor sorg.hehe.alhamdulillah first time gi KL ngn moto sendiri xsesat.hehe

oklah.aku nak stop la dl.mata ni pon dah pedih2 dh.mujur la blog ni ade menjadi teman baik aku utk aku lepskan kegelisahan dlm jiwa aku ni.

salam..

Monday, December 14, 2009

keboringan tahap dewa..ape la nk buat ni???

Terduduk keseorangan & kesepian aku dirumah.ntah ape nk buat pon xtau.asyik main tenet je.boringnye. xde aktiviti aku hari ni.selalunye ade je aktiviti kt luar.tp hari ni,baru ku rasa,sepinye hidup hidup ni jika kite xbuat ape2.cuba byangkan org yg menganggur yg xde keje buat ape2.asyik dok tido & buat keje ntah ape keje yg dibuat.maybe ayat aku ni xfhm dek org bc,biarlah,aslkn aku fhm ape yg aku tulis.

kesepian keseorangan aku dirumah membuat aku lbh suka bukak blog aku ni.tp ape la sgt blog ni.mcm xde feel je nk berblogging ni.

skali pk nk je kuar gi cari tmpt2 menarik,tp KL ni bkn tmpat aku.mane la aku tau sgt tmpt ni.cuma yg aku tau gi Bangi,Kajang,The Mines,Jusco je.tu je yg aku tau.nak gi mst la kena ade engkosnye.

gi saje xbest.huhu

baik dok tgk tv jelh.hahh..baru aku ingt.PS2 ade kt umah...hehehe.jom layan.aku nk main la.huhu

salam..kihkihkih...

Wednesday, December 9, 2009

Otak Bisnes..

gambar-gambar ni adalah testimoni bg pengguna yg telh pakai Eumora Facial Bar.alhamdulillah mmg jadi

Bila dh otak bisnes,asyik dok pk bisnes je.sume tempat nk serbu,hehe.tu lah usaha aku selama aku dok kt umah ayahsu aku.tp alhamdulillah segalanye berjalan ngn lancar & baik la.ape2 pon tq su & maksu.hari ni baru je lps bukak booth kt Kementerian Kesihatan Malaysia(9hb 12. 2009).Putrajaya.alhamdulillah.jualan ok la.esok plak aku akn bukak booth kt PKNS Bangi.itu usaha aku cari tempat.mtk2 jadi la kt tempat tu.ngan cara ni la aku dpt yakinkan diri aku ni & ngn cara ni lah aku dpt cari duit poket.huhu.

esok mula kul10 pagi hinggalah kul10 mlm.tp tgk keadaan la kalau Eumora cpt habis & dpt org,cpt la aku balik.hehe.

aku percaya pada MAHA PEMBERI REZEKI kalau usaha lbh & redha ngn usaha & kita dpt,kita akn dpt lg lebih drpd hari yg sebelumnya.aku pegang itu je.usaha ttp usaha,jgn dok nganga dah la.mmg xkn dpt la.selagi aku mampu buat, aku akn buat.insyaALLAH.

oklah mata aku dh ngantuk,pedih2 mata dah.isyak lom lg.hehe

wazzaa..

Monday, December 7, 2009

Eumora Facial Skin Health (percuma aja.)


Dah tiga kali aku bukak Booth utk Facial Eumora.Alhamdulillah la,rezeki menyebelahi aku.ketiga2 tmpt yg aku bukak booth tu sumenye tempat besar2.kt Putrajaya 2x bukak.alhamdulillah tempt tu mmg blh buat market.dah tempt ketiga yg aku buat iaitu semalam 6hb 12.2009 buat facial percuma je kt USj Mall subang Jaya.mula2 mmg la susah skit.sbb situ kwsn cina.jadi sukar la sikit nk buat bisnes.yg aku tgk org cina ni sush skit nk beli brgan org Melayu yg jual.padahal ramai org cina yg buat benda ni.yg org ats buat benda ni pon org cina pegang.tp aku xpeduli sume tu.bgi ku, usaha lebih,tawakkal & redha apa yg dpt dh alhamdulillah.

jualan pon alhamdulillah memberangsangkan.insyaALLAH hari ni nk cari market kt Bangi & Kajang.maybe dh ade org yg buat bisnes ni.aku percaya pada ALLAH s.w.t yg MAHA PEMBERI rezeki.sape2 yg usaha lbh & redha & syukur apa yg diberi oleh-NYA, maka ALLAH akan tmbh lg rezeki tu.aku 1000% percaya.aku akn usaha gak.

skang ni aku hanya pk usaha je.jgn hrp org yg nak cuba Eumora.tp kita yg cuba utk memberi percubaan kpd org.free je facial.

setakat ni jualan yg aku buat selama ni cukup memberangsangkan berbanding kt Tangjong Malim.

biasa la kt KL,lubuk Emas.sape yg usaha lbh dia akn dpt la.

alhamdulillah..SEGALA PUJI BAGI MU YA ALLAH.

Saturday, November 21, 2009

Tinggal kenangan



hari ni merupakan hari terakhir aku jejak umah Taman Samudra 3 ni. kengkawan dah blah dah.tinggal aku ngn kwn2 yg lain je.esk baru aku balik ke KL.brg2 xsettle lg ni.prob la.nk soh kawn tumpang berat plak rasanye.maybe aku upah jelah die.

dah la semalam kena bayar duit tayar keta yg bocor tu. mak oi rm100 tu.mujur la duit bisnes aku ade spare.kalau x mampoih aku nk bayornye.emm..tp dpt ganti blik.

hati aku ni xtau la nk ckp camne.berserabut je pale aku nih.bajet2 hari ni leh la nk balik KL tp prob la plak. xpe2 maybe ade hikmah tu.

oklah ape2 nti aku entri lg utk akn dtg.

Wednesday, November 18, 2009

Buah Duri..Buah Rambut banyak..buah langsat..

pagi-pagi ni rasa nak buat giler pon ade. bangun pagi basuh baju banyak2,sbb esk lusa tulat nak balik KL doh.so kena la siap2 sume.tp barang2 plak byk nih.serba salah plak nk soh kwn aku bwk balik kg die.aduyai..

serabut kalau pk bda ni. lupakan aja..

pagi ni rasa nk tgk movie, tp malas plak sbb tgk sorg xbest.kena tgk ramai2.huhu

ape2 pon, terpacak la aku depan PC ni dok godek2 internet.tgk youtube, tgk fb aku, bkk blog.emm..tu jelah keje yg leh buat. ingt dl keje byk xtermampu nk buat.naik bengong pale ni.

tp keje sume dah hbs,exam pon dh hbis,rasa xtahu nk buat ape2 plak.huhu.

abaikan..

rumah aku ni murah rezeki.buah2 byk siot.buah byk duri, buah byk rambut,buah langsat.emm..xtermakan la plak.bila kenyang la.tp bila lapar sume bedal je.huhu.hantu durian dol.

aku saje je nk mengarut je pagi2 ni.boring siot..ape2 pon keje yg perlu buat dah selesai. dua perkara lg xhabis lg.pergi Tg. Karang ngan Taklimat Praktikum.lepas pada tu aku nak enjoy puas2 &

Buat bisnes tol2.


kumpul duit byk2 beli ape yg aku nak.hahaha..

oklah aku nak gi mandi dulu pastu kuar gi pejabat pos.

kua..kua..kua..

Tuesday, November 17, 2009

Hajat kesampaian

Penat badan xhabis lagi balik kg hari tu.emm semalam gi plak Taiping.tp best giler gi sana.tp kesilapan besar, xde kamera.aduhhh..rugi tol la.kalau x leh amik gambar umah sewa aku ngan bakal sekolah yg aku ngajar.hehe

perjalanan yg jauh memakan masa selama 3jam..bertolak dr Tg. Malim kul9 -12 mlam sampai..

tp yg buat dunia aku ni gelap gulita dan ketakutan..first time aku tgk Pondan yg berkeliaran cari pelanggan..geli geleman aku tgk.

hya lalu je nak tgk live org pondan ni camne.betapa berleluasa maksiat.xkira la kt mane2 pon.sama je kalau xde penguatkuasaan..

tp malam tu merupakan malam yg terakhir, malam terakhir aku kenal tmpat tuh.seram sejuk je gi sana.fuhhh..tq apai bwk gi sana.hahaha.leh kenal gak.tempat tu JALAN ELIAMTHAMBI.xtau la tol ke x aku eja tuh..


pastu masa on the way balik, singgah g umah kawan aku.kawan lama yg dah lama xjumpa.hampir2 4tahun xjumpa..YA ALLAH sedihnyee bila tgk pakcik.sebak je tadi.aku tahan je. kawan aku ni dah lama cari kerja.tp xdapat2.cian dia.aku doakan mu dpat keje cepat.

ape2 pon nanti aku praktikum sana,tempat tu la jadi port aku nti.hahahha..

tp bila nak balik kawan aku tu bagi durian punya la banyak.satu bonet keta.campur ngn durian hani.huhu.buah rambutan ngan buah langsat..rezeki mmg murah sangat2.alhamdulillah YA ALLAH.KAU pemberi rezeki kpd hamba2- MU yg KAU kehendaki..


penatnye bdan ni.aku nak rest jap.nanti sambung lagi.

Monday, November 16, 2009

UPSI tinggal kenangan...

Dah lama aku tak jenguk2 kt blog aku nih.emm..lepas exam je..terus lupa.huhu

aku byk sgt keje yg perlu aku buat.

start ngn 13hb pagi g KL. teman sayang g beli barang2 akak die.beli kain tudung.laku siot sana..

tp mula2 aku xingat langsung 13hb tu hari jumaat..YA ALLAH aku dah lupa hari dah.. nape la.pastu baru la teringat jumaat,sembahyang jumaat kt KL.


first time aku sembahyang jumaat kt bdar KL tuh. dah la tu, pergi plak sembahyang kt Masjid India...memang kena la aku hari tuh..

aku memang xtau langsung.sekali aku pergi dok kt masjid tuh.sebelum waktu jumaat masuk.dgr la ceramah.aku pon pelik.ape la die ceramah ni.sekali dgr tol2, ceramah dlm bahasa TAMIL daa..mmg kena la aku hari tuh.ternganga aku.hahaha

mmg lucu.aku ingat ceramah tu je.sekali waktu jumaat masuk, tiba je khutbah jumaat..mula2 dengar gak bahasa melayu.tp lama2 semacam je aku dgr.adoiiiyaaiii mmg la.sekali khutbah bahasa tamil daa..aku xfham wei.hahaha


redha jelah.yg aku faham masa tu die sebut MUHAMMAD S.A.W..yg tu je aku fham..pastu doa bahasa arab.

tp xpe.pengalaman aku.haha..habis je sembahyang,g kt awek aku,die senyum lebar je..khutbah bahasa tamil daa..hahaha

ape2 pon tu pengalaman aku.rasa dok di India je.hehe.
14hb g hntr barang2 awek aku kt umah akak die.kt kajang.sesat tu.tp jumpa gak jalan.hehe
gi ngan keta.aku drive..emm..

15hb pagi aku balik kg.kelate.sampai la petang.hantr barang2.

pastu malam 15hb tu aku bertolak balik plak mai tg.Malim nih..adushhh penatnyee...sampai la pagi tadi..

tapi keje aku lom selesai lagi.byk lg kena buat..malam ni 16hb11 hingga 17hb aku kena g Taiping.gi urus pasal umah & kenal2 sekolah yg aku nk praktikum..esok plak balik sini...

penatnyeee...

xhabis kt situ je. pada 18hb ni plak aku kena gi Tg. Karang. gi urus pasal rumah awek aku, pastu kenal2 sekolah..balik hari...

19hb plak baru leh bernafas..emmm..lega rasanye..

pastu 20hb ni ade plak taklimat praktikum.sebelah petang..

21hb or 22hb maybe UPSI ni menjadi kenangan aku selama-lamanye..selamat tinggal UPSI..

itulah aktiviti aku utk hari2 yg berbaki ini..

lepas hal2 ni lepas leh la aku tumpukan perhatian aku pada Bisnes aku.aku akan buat tol2.insyaALLAH rezeki mst ade kalau usaha lebih.aminn...

sekian entri aku utk hari ni..

Tuesday, November 10, 2009

Penyelidikan Ilmiah (A++++++)



pagi2 lagi aku dah bgun. biasa la.bda wajib kena bt dulu. pastu hati ni rasa nk study.

dok depn PC. baca la sikit ape yg patt dibaca. entah ape aku baca ni pon aku xtau. esk dah nk exam dh. otak serabut lg. bukan serabut ape.study la. mmg la, sume org leh ckp, sabo2 jelah.mmg sabo la ni.emmm... sabo jelah.. kui kui kui..

agenda pagi ni ialah mata ni lali nak tido je.smlm tido bukannye lwt pon.awl daripada org lain.tp mata nih still ngantuk lg.aduhh..tahan la mata oii.

kena sabo,esk je lg last paper. pastu enjoy la.emmm.lps exam byk agenda kena buat.tp xtau la menajdi ke x ape yg dirancangkan ni.hrp2 ape yg aku harapkan ni menjadi ngn bantuan ALLAH.

YA ALLAH KAU makbulkan lah permintaan ku ini.hrp2 dapat.

time exam la mai nak serabut..cobaannn.. sekarang ni pon ape yg aku tulis dlm blog pon dah mcm org jiwa kacau je.maleh la .

maybe byk sgt kot ape yg aku pk kan ni.emm..satu pastu satu. pastu satu & satu & satu & satu lg.emm..naik mingong gak pale ni.last2 tilam angin agu gak la yg jadi mangsa rebah badan aku..hehehe..

keje aku skang ni tido..tido..tido..tidoo dan tido lagi..


ape la nk jadi..tp best gak tido nih.jiwa kacau je, terus msuk bilik pastu tido.huhu.best tuh.

pastu bangun pk exam plak.study la.ape yg nk baca la. pastu serabut, ntah ape2 ntah.jiwa kacau. pastu tido lg.hahaha.

mmg kacau la.best kan kalau dpt tido.pastu mimpi plak mcm xnk bgun je tido tuh.hahaha

tp skrang ni jiwa dah ok sikit.otak pon xmingong dah..sekarang otak rasa rileks je..lepas taip blog ni otak rasa rileks je.bestnyee keadaan camni yer.bila ota rasa ringan, rileks mata plak yg turun kebawah, kepala pon tersengguk-sengguk.hahaha.

tahan la ijan oi.ko kan rajin nk study penyelidikan ilmiah..mst dapat A+++++++++++++..


hahaha..rajin2 la ek mata wei..

aku nak study jap.pastu rileks2.

wazzaaa...

Monday, November 9, 2009

sepuas-puas hati aku..
















serabut weh..aku benci perasaan ni.nape timbul gak perasaan ni.

aku benci..aku benci..aku benci..

dah la ko kacau fikiran aku ni wei..dah la.

aku nak study pon xleh ni.nape ko dtg time ni hah..pergi jauh2 la dlm otak aku.aku maleh nk pk pasl mu dah. aku benci dah. cukup la.lusa aku nk exam dah ni.

aku nak study pon xleh..dah la kacau aku..

weii aku mtk tlg sangat2 ko jgn kacau & ganggu aku lg leh x?

hari ni langsung aku xleh sudy.asyik dok tgk je slide.tp xleh nk fhm sepatah haram pon. nape wei ko dtg time ni.aku bengang la.

hari ni aku ingt leh study, tp ko kacau aku lg.bajet2 leh la aku study ngn tol2. ni hampeh. haram pon xleh nak fhm ape yg aku bc.

wei hati yg kering, jgn kacau kehidupan aku,jgn nk kacau aku lg.aku benci perasaan ni.


aku nak sambung study. kalau ko dtg lagi, siap la ko.aku nak tido sepuas-puas hati aku .siap la ko.

Sunday, November 8, 2009

Aduyaiii...



aduyaii...

malehnye nk study wei..nape la pale otak ni rasa malas giler nk study ni.malas giler nk tgk2 nota nih, malas giler nak BUAT NOTA.

yai yai yai yai.....

exam tulat,,study entah kemana lg.. rs bengang pon ade.


rasa bengang xhabis2 menghantui dlm diri aku nih..

nape la jadi camni.emm..

tensennn wehhhh.


pk2 malas nk study je.... tp pk2 lagi kalau xstudy aku nk jawab ape nanti....


aduyaiii... serabut weiii...


last2 tgk movie baru tau..leh layan movie lg beshhh..hahaaha

hari ni byk masa dihabiskan dgn layan movie..movie..movie..pastu ngedit gambo..last2 xdihargai..ape la nasib bdan..terima seadanya..aku terima ape yg dianugerahkan utk aku..ape yg aku buat mst didasarkan ngn rasa bersyukur..

sbb dgn ape yg diterima itu mst ade hikmah dan kebaikan..ala setakat benda tu tak jadi heran aku lah..buat bodo je..buat lembu kenyang je..habis cito.sonang den.xyoh den dok pk2 agi..(tetiba je kuar ckp nogori ni)

bila aku pk perkara yg leps2.. yg manis2, seronoknye..mau juga dibawak dlm mimpi.hahaha.

bestnye kalau dapat yg aku impikan selama ni .. gumbiranye hati ini..sape yg tau.mau dicakap kt sume org.hahaha..

tp biarlah ia jadi rahsia dlm hidup aku..kuikuikui...


hahahahaha.entah ape la aku dok taip ni.bila baca blik ape yg aku tulis ni rs ngok ngek la pulak.ntah ape2 ntah..main tulis je ape yg tertulis, ape yg terpikir dlm pale otak aku nih.hahahha

janji hati aku sonang xkaco org lain sudah..

hidup mst ceria, msti gumbira selalu..jd blog la tmpat aku menulis, menaip ape yg ade dlm isi hati aku nih.mujur la ade blog.

bye-bye sume..

Saturday, November 7, 2009

gano la nasik sek kito..




salam..hari ni,pagi2 lg aku g k.l.

hujung2 sem pon g k.l. emm.macam la duit ni hbyk sgt..hehe.

gi k.l pon bersebab.teman awek gue g jumpa akak die..sesampai je akak awek gue, terus ckp pasl bola.fuhhh.mmg kaki bola la awek gue ni.

pastu plak anaknye akak awek gue nih, sumenye minat tgk bola.sume la...bola..bola..bola..

aku dgr bola pon naik cemuh,serabut, xminat, sume la..lg2 la bola tempatan.

tp bila jalan2 ngn awek gue, bakal akak ipar gue nih, asyik ckp psl bola je.

nk xnak dgr la gue..emm.

tambah2 lg skang ni, kelate masuk final.lg la semangat tahap gaban. gaban pon xsemangat camtu.

tp bila aku nk pi sembahyang zohor kt masjid india, ramai giler penyokong kelate.

pakai baju merah, "The Red Warrior".cantek gak baju die. timbul plak perasae nk beli baju tuh.cantek.ade batik2 skit.

nanti gi rantau panjang aku nk beli la satu,hehe


dari situ timbul plak rs minat kt bola tempatan nih.sbb kelate boleh masuk final.

hehehe...


aku dah rasa mint tgk bola..tambh lg awek aku pon giler tgk bola..tambah la mood aku nk tgk bola..
tepat kul 8.45 mlm tercagak aku kt Pyoor.hahaha..

geng-geng aku, gewe gue, apai, kroko, bob, koyek, jawa,gewe jawa, joe, kehel pon ade turut serta gak.

emm...aku g tgk je,nak ckp pon xtau..sume nama pemain kelate, awek gue kenal..aku xknl pon.haha..mmg semangat la awek gue..

aku dah makin semangat utk tgk bola..ye la, ade org tersayang kt sebelah lg la.hahaha


namun, lama punya tggu, n9 dpt bolos gawang gol kelate.aduyaiii..nape la..

tggu punya tggu la aku ingat leh la nk tebus kekecewaan..namun, n9 belasah 3 gol sekali gus,celaka punya la..namun minit kecederaan kelate leh gak jaring gol.ms tu mmg aku rs nk teriak kuat2 je. penyokong yg lain mmg kuat giler nepek.hahahaha..


best..best..best..

aku makin minat utk terlibat dlm hobi bola ni..minat tgk & penyokong. hahaha..


"THE RED WARRIORS "

KAU MEMANG DAH JADI KEGILAAN AKU SEKARANG.
AKU TAK KISAH ORANG NAK CAKAP. JANJI AKU SOKONG BOLA KELATE.

MAJULAH BOLA KELATE.

GOMO KELATE GOMO!!!!



salam untuk entri aku hari ini....nanti aku sambung plak..hehe...salam

Thursday, November 5, 2009

Wajah2 Ceria Rumah Tmn .Samudra & Geng2

salam.hai,hari jumaat ni iaitu 6hb 11 2009 kita akan tempuhi exam.sudhkn bersedia.emmm bagi aku,ntah la.asyik dok ngedit blog je aku nih.hehe

tp xpe.hari ni ade gak aku study,diskus ngn kwn2 pasl exam.hehe.sekurng2nye ade gak input yg masuk.hehe

lusa exam first paper.pastu paper last 11hb 11 2009 nih.2 paper je semni.jap je rasanye..emm

kawan2,korg mst rasakan kite dh mkin pada penghujung pertemuan.

ye aku tahu,kite dah makin penghujung.

bagi kawan2 aku serumah ngan aku (joe, apai, nizzam, kroko(PAKAR BAHASA), amir, Napi), kite dh xlama dah utk dudk satu bumbung.emm..aku sayang korg.

aku ni pemalas kalu hang nk tau.pemalas utk buat kerja umah.hehe.buang sampah mst warden PRISON BREAK aku tgur (APAI). aku msti ingt apai.

pastu kwn yg pelik skit, joe.maamt nih orangnye senyap je.tp sekali bunyi kuarkan ayat,mst berair tinga korang.cukup padat la bahasa die.(BOLEH DIKATEGORIKAN PAKAR BAHASA GAKKK). HEHEHE

hahhh..ni sorg pakar bahasa,skrang ni die xde.balik KG.kelate..poksu-poksu.die ni orngnye senyap je.tp bila die dgr aku ckp ke, apai ckp ke, amir ckp ke, nije ckp ke, napi ckp ke, joe ckp ke, mst die putar belit.ade la die kuarkan bahasa tinggi die.almaklumlah kroko ni bahasa die sama ngan A. Samad Said.aku bimbg ckp ngn die.

ade2 je die putar2.emmm..kroko-kroko.

ni kwn sebilik aku. die ni pg2 mst kacau aku ngn nizzam tido..pggil nama aku la, pgl nama nizzam la.rasa nk sumbat underwear aku je dlm mulut die ni.hahahahha..orangnye napi la..xpe2.die kejut org bgun subuh.aku mst ingt die ni.hehe

pastu sorg lagi kawan sebilik aku. mamat ni oghe ganu.ganu kt besut. emm...die ni pnh ade skandal ngn paih.hahahaha.bukn die la.tp paih tu je yg perasan lebih kot..kot..kot.hahaha.die la nizzam misai..hahaha

sorg lagi h'mate aku, tiap2 hjung minggu mst balik kg.hahaha.xpe, die poket tebal.ade keta.sng la.pastu dkt je umah die.kentut pon leh dgr.hahaha.mamat ni namanye amir.hahaha

kawan2..percayalah sepanjang aku kenl korg..mmg cukup best.korg penghibur hati duka yg lara(bermadah la pulak) hehe.

last sekali aku nak ckp,ape2 pertelingkahan, pergaduhan, perselisihan faham ke, dok nganjing ke, dok ngata belakang ke, aku mtk maaf la.biasa la korg pon selalu buat slp ngn aku.hahahhahahhha


oklah dah kul 1 lebih dah...pagi dah..cptnyee.

sekian utk entri aku hari ni.nti aku sambung plak.

Wednesday, November 4, 2009

kenapa??

Dari hari ke hari,sejak dua tiga hari ni, hati aku ni sentiasa sebak.sebak teringatkan insan yg dah lama tinggalkan aku.betapa beratnye hati ni..bila ckp pasl umi, pasti nk mengalirkan air mat,bila tgk gambar umi, mst mata ni nak mengalirkan air mata nih..

aku lemah untuk menahan sebak hatiku.kadang2 aku menangis sendirian.

tulah cara untuk aku melepaskan sebak di dada ni.

mungkin aku blh lupakan untuk sementara,namun kembali teringat dan terbayang wajah umi..rinduuu.. rindu sangat2 kat umi.bila tgk org lain bergembira, ckp pasl ibu, hati aku sayu sangat.

teringat sangat2 kat umi..kalau boleh nak je aku jumpa umi dalam mimpi.tiap hari pon blh..rindu sangt2..

nape la sebak ni hadir masa aku nak exam..mungkin sebelum2 ni aku pnh lupakan umi..tp tidak pernah aku lupakan umi..

yaALLAH kuatkanlah hati aku nihh..

aku doakan umi dicucuri rahmat dan ditempatkan ditempat yg solehah.amin yang ya ALLAH..

Tuesday, November 3, 2009

jahanam la kooo!!!

wei,aku mmg xpuas hati ngn bengong ni..nape la cari pasl ngan aku.bangang la die nih.aku benci mu bengong.base bengong nk mapuh, bodo tahap dewa,pasl kecik pon nk cari gaduh ke.wei, bengong ko jgn cari pasl ngan aku la.kalau ko xkanl aku sape.

ade aku kisah ke,bengong,bangang, bodo,gilo babi,bangsat lagi kesat.. mak bapak xpernah ajar ke bodo.aku rasa xpernah ajar kot,sbb tu la mu camtu..mmg bodo la.aku xtahu la nk cakap ape.

yg aku tahu mu paling bengong, paling bangsattt lagi kesat,paling menyampah, paling bodo..

haahh..kawan ku sekalian, jgn la sesekali kamu menggunakan perkataan seperti ini, kerana budi bahasa budaya kite yerr.

ingat yer..segala perkataan yg aku ucapkan itu bukan ditujukan kepada sape2.tp untuk memperingati sesama kite.hahahahahaha


jangan marah noh..

salam untuk entri aku buat waktu ini.ade ms aku sambung lagi yer..wakakakaka..

ku ingin....





salam..di pagi hari ni,sayu plak hati aku nih..bukn pk pasl exam tp pk hal lain plak.emm.. nape la jadi camni..aku bukn ape..terkilan pon ade gak.nak kata kecewa de la skit, nak kata marah,xjugak,nak kata skit hati xugak,lebih kurg hati aku ni sedikit je terhiris ngn persaan org lain.tp aku cuba tabahkan hati aku nih.pk yg positif dan pk yg manis2 je.

namun jika pk yang manis je,xguna gak.hakikatnye hati ni terhiris.bukn aku xpercaya,namun rasa kegelisahan la seng cerita.maybe skang ni final exam, kena tumpu pada study..tension,tertekan sume ade,jd pikiran pon cemaruk ala2 beruk la.emm..

YA ALLAH jadikan impian ku ini menjadi kenyataan buat selama-lamanya.sesungguhnya Engkaulah tempat aku meminta pertolongan, tempat aku berlindung, tempat aku berserah sepnuhnya pada-MU..aminn..

namun ku harap, cintaku sentiasa mekar untuk insan ini..begitu juga insan tersebut..

comelnyee my girlz..




nape la pagi2 nih nak mengarut je dalam blog aku nih.hahaha..ape pon ikhlas dari hati yg mmg ikhlas.hehe

Friday, October 30, 2009

KORANG MEMANG BESTT GILERRRR!!!






salam sejahtera dan selmt ptg..


lama doh aku x msukkan entri dlm blog aku nih.biasa la..time free ni nk layan movie jelah...lg2 cite prison break..best giler cite nih..

ok lah.kali ni, aku saje2 je nk cerita pasl kita.kite?

kita yg aku maksudkn ialah geng2 kh aku la.bukn pasl awek aku.yg tu rahsia dlm selimut aku la.hehehe.ape2 pon aku sayang wek aku(hahahaha...tiba2 je kuar) haha.

oklah, maybe dh xlm utk kite bersama2 kawan.aku tahu,ade beberapa minggu je lg utk kite bersama2 enjoy kt upsi ni.tq utk korg sume. sbb korg byk tlg aku,bg nasihat.xkira la sape laki n popuan.sumenye byk tolong aku..lagi2 hal ni aku entri.emm..nape ek??? sbb aku suka lbh suka ckp pasl kite semua. korg kan best..

nape aku suka kt korg?? sebb korg best la.hehe.ntah ape2 ntah aku ckp ni.

pasl mlm perpisahan tu..maybe mlm tu utk kite kenangkan sume pasl kite dari sem 1 - saat ni.

korg mmg best. mlm tu punya la lawak,gelak tawa sume.mkn2 kyg, pastu tiba lak adegan nangis-menangis.haha.saat ni aku xleh lupa.ingt plk ms kt sekolah dl.camni la.lumrah..

nangis sampai bengkak mata.hehe.kenangan tu.bila lagi kite nk nangis sama2 yer.sekali dlm seumur hidup kite.hehe..

weh,korg mmg best.

weh?? tu la perkataan yg buat kite lebh dekt,lbh terjalin hubungn kite sbg shbt.emmm4thun beb..korg mmg best.aku lbh suka ckp pasl ni.pasl kite beb..kalau leh aku nk upload sume gmbr kite byk2 dlm blog aku nih..

ape2 pon akusuka korg,syg korg..korg mmg best giler.haha

sekian utk entri hari ni.

(KORANG MEMANG BESTTT GILERRRRR!!!)

Monday, October 26, 2009

adakah menjala hobi ku sekarang???



salam kepada kawan2 ku yg terbaca entri aku.hari ni,baru la aku smpt nk karang mengarang puisi2 ni.hehehe. setelah beberapa hari aku kejar mengejar, pent lelah, tertekan ngn keje2 yg plu dibuat.namun selesai gak segala kerja2 aku tu.hehe.


xpyh dipanjangkan cerita,aku nk cerita la aktiviti aku hari ni.

jeng..jeng..jeng..

cuba teka ap aktiviti aku...??? alaaa aku dh tulis dh ats tu.emm.hehehe

tepat pukul 2.30 ptg leps smbhyg zohor,aku turun g sg.sempadan perak selangor.jauh tu..penat aku naik moto..

sampai sn, aku ikut la d'org2 ni. (apai,bob,koyek,musa,krokokko,lino chip,siti g menjala) nk dipendekkan.aku beljr la teknik,strategi camne nk menjala. hehehe.

akhirnye aku berguru ngn apai , lino.hahaha.xdisangka2kan aku berjaya gak dpt 4 ekoq ikan..musa ape xdpt pon..apai dpt ikan bilis.hehe,n sekutu yg lain camtu la..aku berjaya.hahahaha.weh musa,apai,koyek jgn jeles yer.aku dpt 4 ekoq.hahaha

salam utk entri hari ni.hahaa.

Tuesday, October 13, 2009

Hari-hari yang suram...
















Ya ALLAH..tenang kan hati aku ini.teng kan fikiran ku ya ALLAH.ku pohon pada-MU yaALLAH.

aku skarg berda pada tahap kritikal.ya ALLAH ku pohon pada-MU yaALLAH supaya kuat semngt.supaya aku ringan beban yg aku tempuhi ini ya ALLAH.

sesungguhnya Engkaulah tempat aku meminta pertolongan,Engkaulah tempat aku mengadu pada-MU. Engkaulah tmpt aku meminta pertolongan dan hanya pada-Mu aku dikembalikan.

ya aLLAh nape lah aku rasa berat je kepala aku nih.terasa beban yg berat sgt2. ringankanlah beban di kepala ku yaALLAH.

kuatkanlah aku, tabahkanlah hati ku untuk menjalani hari2 yang ada ini.



Monday, October 12, 2009

terasa beban sangat..bila la nk habis semua ni...













argggghghghhhhhhh!!!!

hri ni hari isnin. permulaan kelas yg moody.nk kata teruk ntah la.nk kata ok x ugk,nk kata bengang,lebih kurangnye camtu la..

tension sgt bila kels camni.

kelas yg hilgkan selera aku nk buat keje.terus down mood aku.ingt ok la.

blik je kelas,muka aku nih rasa ketat semacam je.rasa nk mkn org pon ade.sabo.sabo.sabo..mujur la ade blog.blh aku lps geram.

argggghhhghghghghg!!!

kpd sape2 yg bc, aku hanya nk leps geram je.lps pada ni dah xde ape2 dh.ok je.senyum lebar .hehe

pasni buat pekak badak jerk,ttp tinga..hidup pon sng.

k ah.aku ade kels.kul5.sekian utk entri kali ini.

salam

Sunday, October 11, 2009

bertarikh 11/10 adalah ulang tahun arwah ibu ku..



tanggal 7.11.1997,orang yang aku sayangi sepenuh hati ku, insan yang begitu banyak berjasa pada ku, insan yg telah mengajar aku tentg kehidupan, dan insan yang telah melahirkan aku telah kembali kerahmatullah.


aku masih ingt saat itu,msih terbayang di ingatan aku..

umi, ijan redha ape yg telah dtakdirkan ini.ijan terima ape yg telah ditentukan oleh ALLAH s.w.t.

ijan mintak maaf jika selama ijan hidup bersama umi telah banyak membuat umi sedih, tlah byk membuat hati umi skit, telah banyak menyusahkan UMI..

umi, ijan berdoa pada ALLAH supaya roh umi dicucuri oleh ALLAH s.w.t

ijan menangis ingatkan umi..kalau ckap pasl UMI, msti mata ni mengalirkan air mata. ijan rindu belaian umi, rindu kasih sayang umi, rindu bebelan umi, dan yg paling ijan rindukan gelak tawa umi..

bila teringatkan umi,mesti ijan mengalirkan air mata.. ijan sebak bila ingatkan umi..

umi, ijan akn sentiasa doakan supaya UMI ditempatkan di tempat yg solehah..


al-fatihah..


adakah anda terfikir....

salam.kepada mereka yg membaca entri dlm blog aku,terbaca ke..sila ambil peringatan,pedoman dan panduan untuk kita menjadi insan yang MULIA dan khalifah yang terbaik di muka bumi ni..


terima kasih pada MAHAGURU58 yg tlh membenarkan aku copy die punya artikel ni.hehe..

untuk tujuan dan peringatan bersama2 aku sanggup berkongsi pada mereka yg ingin ambil iktibar..moga apa yg aku buat ini mendapat kebaikan.

aminnn..


Keadaan Manusia di Padang Mahsyar nanti.

Bismillahirrahmanirrahim.

Setelah semua makhluk yang bernyawa di alam nyata ini mati dan hancur binasa maka Allah Subhanahu Wa Ta'ala akan memerintahkan Malaikat Israfil Alaihis Salam untuk meniupkan angin Sangkakala yang hebat itu untuk menghidupkan semula semua makhluk yang sudah mati.

Malaikat Israfil pun akan meniup dan berteriak dengan sekuat-kuatnya: "
Wahai nyawa yang telah keluar dari badan, tulang-tulang yang telah reput luluh, tubuh yang telah buruk, urat yang telah putus berkecai, kulit-kulit yang telah pecah hancur, rambut-rambut yang telah luruh!

Bangunlah kamu semua untuk menjalani hukuman dari Allah s.w.t. yang menjadi Hakim Besar dan Raja kepada semua raja!".

Maka dengan tiba-tiba mereka pun tegak bangun berdiri.

Mereka akan melihat langit, didapati langit berjalan-jalan.

Apabila mereka melihat bumi, akan didapati bahawa bumi sudah bertukar wajah, tidak seperti bumi yang dahulu.

Dilihat bintang-bintang, semuanya telah berhimpun di satu kawasan dengan padatnya.

Di lihat laut; terdapat api yang sedang bernyala-nyala diatasnya.

Di lihat Malaikat Zabaniah telah berada dihadapan mereka.

Di lihat matahari telah hilang cahayanya.

Maka sedarlah dan tahulah mereka bahawa mereka berada ditempat yang dijanjikan kiamat.

Lantas mereka akan berkata: "Inilah dia sebagaimana yang telah Allah janjikan dan inilah menunjukkan kebenaran para Rasul."

Seperti yang telah Allah sebutkan dalam Al-Quran: "Mereka berkata: Aduhai celakanya kami! Siapakah yang membangkitkan kami dari kubur tempat tidur kami?

Lalu dikatakan kepada mereka: "Inilah dia yang telah dijanjikan oleh Allah Yang Maha Pemurah dan benarlah berita yang disampaikan oleh Rasul-rasul !" (Surah Yassin, Ayat: 52)

Mereka pun keluar dari kubur tanpa pakaian, tidak berkasut dan sebagainya.

Mereka bertelanjang bulat tanpa seurat benang pun dibadan.

Dalam masa bangkit itu, manusia akan berada di dalam keadaan bermacam-macam rupa.

1. Sesetengah mereka ada yang berupa kera
kerana di dunia mereka suka membuat fitnah kepada orang lain.

2. Ada yang berupa khinzir
kerana suka makan rasuah ketika menjalankan hukuman.

3. Ada yang buta mata
kerana keterlaluan didalam menghukum manusia.

4. Ada yang pekak dan bisu
kerana mereka hairan (taksub) dengan amalan yang mereka lakukan.

5. Ada yang mengalir daripadanya nanah dan darah yang amat busuk dan sentiasa menikam-nikam lidah sendiri.
Ini adalah kumpulan ULAMA yang bercakap dan mengajar tetapi perbuatannya tidak sama dengan apa yang diucapkan. ( Ulama cari makan!)

6. Ada pula yang luka-luka seluruh badan
kerana suka menjadi saksi bohong.

7. Ada yang telapak kaki mereka terletak didahi dan terikat kepada ubun-ubun mereka serta menjadi sangat busuk, lebih busuk daripada bangkai. Mereka adalah
orang yang sanggup membeli dunia dengan akhirat (mencari kemewahan dunia dengan memperalatkan agama).

8. Ada seperti orang mabuk, rebah ke kiri, rebah ke kanan terhuyung-hayang. Mereka inilah yang
sanggup menyimpan harta dari dibelanjakan ke jalan Allah.

9. Ada yang berkeadaan benar-benar mabuk,orang ini
suka bercerita-cerita dalam masjid akan hal dunia.

10. Ada yang berupa khinzir kerana
suka makan harta riba.

11. Ada yang tidak bertangan dan tidak berkaki. Mereka ini
suka menyakiti orang-orang sekampungnya.

12. Ada yang berupa khinzir kerana mereka
mempermudah-mudahkan sembahyang (lalai didalam sembahyang)

13. Ada pula yang bangkit dengan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking yang sentiasa mengigit-gigit dan menyengat-nyengat. Mereka ini
semasa di dunia payah hendak mengeluarkan zakat.

14. Ada yang berkeadaan dimana darah yang amat busuk sentiasa keluar dari mulut mereka. Orang begini
suka berbohong dalam perniagaan.

15. Ada yang sampai terasing daripada manusia serta badannya sangat busuk dari bangkai. Mereka ini
suka menyembunyikan maksiat kerana takutkan manusia,tidak takut pada Allah.

16. Ada yang terpotong halkum,keadaannya tercerai dari leher. Orang ini
selalu sanggup untuk bersaksi bohong.

17. Ada yang bangun dari kubur tiada berlidah dan mengalir darah busuk dari dalam mulutnya. Orang itu
semasa hidup teramat malas mengucap dua kalimah syahadah.

18. Ada pula yang berjalan dengan kepala di bawah dan kaki di atas langit. Darah dan nanah sentiasa mengalir dari kemaluan mereka.Mereka itu
suka berbuat zina semasa hidup.

19. Ada yang berkeadaan muka hitam dan perutnya penuh dengan api neraka.Mereka ini
suka memakan harta anak yatim secara zalim.

20. Ada pula yang bangun dengan mengidap penyakit kusta dan sopak. Mereka inilah yang
derhaka terhadap kedua ibu bapanya.

21. Ada yang gigi mereka seperti tanduk lembu, lidah mereka terjelir hingga ke perut, najis dan kencing sentiasa keluar dari perut mereka. Mereka adalah
orang yang suka meminum arak.

Semoga kita tergolong dalam golongan yang segera menginsafi diri dan bertaubat di atas dosa dan pengkhianatan yang dilakukan terhadap sesama manusia.

Bersegeralah memohon ampun kepada Allah SWT dan juga kepada orang2 yang kita aniayai, zalimi,khianati,hutangi, sakiti, hinakan, dan mendustai.

Janganlah kita remehkan meskipun dengan hal2 yang sekecil biji sawi sekalipun kerana ketika wang, harta, pangkat darjat, anak2 sudah tidak berguna lagi, ketika berada di hadapan Allah SWT kelak, ia akan menjadi hal yg besar (sehingga 7X lipatan) yang kita terpaksa mempertanggungjawabkannya.

Tiada sesiapa yang dapat menolong melainkan hanyalah amalan(pahala) baik yg kita bawa itu saja.

Perlulah kita ingat bahawa syorga seorang anak terletak di bawah telapak kaki ayah dan ibu manakala
syorga ayah dan ibu pula terletak di atas telapak kedua belah tangan anak2nya (tangan yang menadah memohonkan keampunan Allah untuk kedua ibu dan bapanya).

Sekiranya kita lalai, bersedialah mempertanggungjawapkannya bila kita berada di hadapan Yang Maha Berkuasa nanti.

Sumber.

Saturday, October 10, 2009

JOM kita bersenang-lenang dgn ayat ni..













hari ni aku nak kongsi skit pasal bda yg kita dah tahu, tp kita je buat2 xtahu. aku pon kadang2 lupa pasl ni. tp aku dpt bda ni dlm e-mail gak.aku copy je utk sampaikan ape yg ptt r.

pernah dgr x atau baca ayat kursi? mst pnah kan?

entri kali ni aku nak kongsi kan ape yg aku dpt pasal SEJARAH AYAT KURSI ni..maybe entri aku kali ni panjg lebr..xpe, sekadar utk perkongsian ilmu je..

mai renung2kan lah yer.

Sejarah Ayat Kursi

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya.

Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka.

Rasullah S.A.W. dengan segera memerintahkan Zaid b. Sabit menulis serta menyebarkannya.
Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah S.W.T.

Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah, Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

Untuk amalan kita semua.....
Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah S.A.W. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.", Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a. , Rasullullah S.A.W. bersabda, " SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

video

Friday, October 9, 2009

ketenangan yang dicari..

Proposal Oh.. Proposal..

kenapa dengan Proposal ye?

kalau ckp pasl proposal mst muka tension.hahahaha

itulah proposal..xde proposal xleh degree..jd walau ape pon mst kena ingt proposal..itu penting..

mmg tension giler bila xsiap proposal.

alhamdulillah..td baru je aku g hntr proposal..tp kena edit skit lg. tp xpe Prof aku die pentingkan proses bukn ketebalan n semata-mata siap je..bru aku sedar bila Prof aku Brain Wash aku semalam.

hrp2 sedar sampai bila2.hehehe..kepada kawn2 aku, koyek, napi, & kepada mereka yg berada di bwh seliaan En.Tjahjadi..hrp bersabr & terus berusaha..

oklah..sekian utk entri aku hari ni.

salam

Posted by Picasa

Thursday, October 8, 2009

proposal oh proposal!!!

Arrggghhhhh!!!! ada ape ngn proposal?

aku tension ngan proposal ni.bab 3 aku xtahu nk buat camne..xfhm laa.tlg la permudahkan aku buat proposal ni...esk nk tunjuk dah ni...arghhhh..

mata ni dh mengantuk plak dohhhh!!!!

emm..tgk buku pon aku xfhm lg ni buat ni...


tensionnnnnn!!!!!!

YA ALLAH PERMUDAHKANLAH KERJA-KERJA AKU INI YA ALLAH...

ku pohon pada-MU YA ALLAH..kuatkanlah semangat kt aku ni..

Posted by Picasa

Wednesday, October 7, 2009

anak sedara aku(wan Atirah)

Assalamualaikum.emm..aku baru blik je.td gi kelas.ingatkan kels kul 10.kels ganti.hampeh tol la..kels ganti kul11.maleh tol la aku.daripada dok saja gini.aku nk tulis skit utk hari ni..pg2 lagi dh kuar.gi beli kertas layout pad A3 ngan gi print.ni keje multimedia la ni..banyk tol..nk buat gane..lecturer yg bgi markah.kalau aku xpe la xnk buat pon xpe.hehe.(aku cakap mengarut la plak.)hehe.

gambar sebelah tu aku ngan wan atirah..satu2nye anak sedara aku yg comel lagi cute.aku syg sgt kt atirah ni.jantung hati ku..hehe..dah la pemalu..senyum je ..perghhh sejuk hati bila tgk..tu lom anak aku lagi.baru ank sedar aku..

kalau ank aku..xkuar umah la aku dok main ngan anak sendiri.hehehe..

jap lg nak g kels..kul11 kelas.aku rs malas giler gi kelas multimedia nih.dah xde mood langsung..nape la jadi camni.emm..

oklahh..aku dah nk g kelas dah ni. ade ms aku nk tulis byk2 lg..hehe.


assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh....

Posted by Picasa

Tuesday, October 6, 2009

sahabat2 aku yg sempoi giler...






salam...


xsedar kita ms berlalu dgn cpt..dan xsedar persahabatn kite dh hmpir 4thun.namun dlm ms 4tahun ni, mustahil utk kite mengenali antara satu sama lain.buk sng utk kita mengenali antra kita.tp ape yg penting & apa yg aku tahu, kita ade persamaanantara kit.

Iaitu persahabtn yg ikhlas antra kita, satu kepala antra kita(so pallo), kite juga dh mcm adik-beradik dh. ko ejek aku, aku ejek mu dh jd lumrh dlm hidup perkenlan kita. xkurang ade yg kaki BULI,kaki mengarut pon ade (koyek,BOb, apai,jawa,ustad,ramai lg....hahahaha). ni bagi yg laki.

tp yg popuan ape kurgye..kaki mengarut mmg ramai.hahaha..hani, ina,shila mambo, yat, lida xmakan saman...emmm..mmg d'org ni byk buat budak2 KH kels aku ceria, gembira, tergelak terbahak2 pon ade...yg kuar air mata pon ado..sbb gelak kuat sgt la tu..hahaha.

aku taip entri ni pon gelak sorg2.mcm org giler plak.hahaha..tp xpe giler2 utk coretan ni..

emm..aku bersyukur sbb ditemukan ngn korg ni.korg cukup baik, cukup2 best.xmakan saman pon ade..yg tu yg bestye..buat kepala sendiri pon ade..tp xpe..tu lah budak KH yg hebat.

aku tulis entri ni pon sbb boring..proposal dh siap bab 2.haha..k lah aku nk coww lu..salam.

Sunday, October 4, 2009

Luahan hati ku kepada sahabat2 ku...






assalamualaikum sahabat2 ku sekalian.

pertama kali ingin hati ini mohon ampun segala salah silap aku pada korg sume.sahabat2 ku, mungkin korg xpuas hati pada mlm di pangkor tu.aku xde buat ucapan ape2 pon.sekadar ckp camtu je.

sahabatku, bagi ku selama ni aku hidup di UPSI berbantukan korg sume.korg cukup istimewa bagi diri aku.tanpa korg,aku xkan samapi ke tahap ni.pejam celik pejam celik kite dh pghujung sem7.

masa cukup pants.aku xpuas lg bersama korg..xpuas lg aku nk tahu tentng diri korg sume.aku tahu, kadang2 aku ni banyk buat korg skit ht, memboringkan, dan ade jugk buat korg menyampah ngan aku. shabat2 ku sekalian, aku ingin mohon maaf skali lg ats segala dosa aku pada korg.

korg byk tlong aku dlm ape jua, korg cukup istimewa dlm hidup aku. persahabatan kite cukup bernilai. bagi diri aku, sepanjg aku hidup di dunia ni, xpernah lg aku jumpa sahabat2 yg tol2 sporting, tol2 memahami, tol2 sempoi, tol2 mmbuat aku lebh gembira bsama korg.tak kira laki or popuan, semuanya cukup bernilai dlm hidup aku.korang mmg hebat!!hebat!!

saat2 kita ke Pangkor, membuatkan persahabatan kita ni lebih lagi bermakna, mengetahui isi hati masing2.

aku xpndai nak berayat2 manis or jiwang2.bukn diri aku.tp ketahuilah sahabat2ku, aku sayang korg sume. sayang persahabatan kita.aku harap perkenalan kita selama ni kekal sampai bila2.

tak terucap oleh kata2 sememangnya pengalaman ke Pangkor bersama korang cukup manis kenangannya.

kadang2, aku terpikir, termenung sorg2.mengapa aku disini bersama korg sume.sahabat2 ku, mungkin dlm seharian perkenalan kita ni, ade yg buat korg sakit hati bila aku berckp atau buat lawak ngan korg.maybe ade yg bengang, meluat ngan aku.aku mohon maaf.

mungkin ade yg baca blog aku ni, ade yg mengatakan aku ni saje2 tulis bda ni.namun, percayalah aku tulis bda ni, luahkan sume ni hanya utk korg.khas untuk korg.sebagai ganti mlm di Pangkor semalam.

sahabat2 ku..sebenarnya aku sedih bila nk bercakap tentg perasaan aku kt korg.aku sedih utk mengatakan pada korg.sbb korg cukup istimewa..

lagi beberapa bulan aku bersama korg.korg xmerasainya? kejap je 4tahun.maybe lepas kite habis study, maybe kita dah xjumpa,maybe bersua lagi.tengoklah jika ade jodoh...

aku tulis luahan hati aku ni bukan untuk mendapat perhatian korg..jauh sekali.namun tujuan aku tulis luahan hati aku ni hanya ingin MOHON MAAF. kemaafan dari korang cukup bermakna bagi diri aku..

akhir kata dariku..jagalah persahabatn kita walau ape pon yg terjadi..sgla perselisihan faham dan pertelingkahan diantara kita segera mohon maaf..kerana persahabatan dianatara kita cukup bernilai dan berharga..kenangan bersama korg xkan aku lupa sampai bila2..

Assalamualaikum...

Wednesday, September 30, 2009

pulang ke kampong mlm ni...

hahahaha..lucu pon ade.dtg tg.malim xsampai seminggu dah nk blik kampong plak.haha.balik byk kali, duit pon cpt la kuar.emmm.duit dah la ciput ade..smpat xtau la ngan blaja ni.alhamdulillah bisnes ok sikit..time kasih la pada pelanggan aku yg beli EUMORA..time kasih byk2.


aku nk blik kampong mlm ni sbb nk urus hal yg penting...bapak aku beli keta untuk aku.hahaha..mcm xcaya lak..ala beli pon die pakai gak keta tu.huhuhu.berlagak la katakan aku nih...

tp xpe.mlm esk aku blik sini plak..

nak blik kampong teringat keje plak..serabut giler.ni pon baru bgun je tido.bgun2 ingt seng hati..sembahyang asar pon lom lg..tambah lg serabut keje yg xhbs2..emm biasa la adab blajo U.camtu la..leps hbs dah xde..ni la akn ingt nanti.huhu..

minggu depn dah la byk keje nak kena hantar.mujurla proposal aku dah siap isi bab 2.rilek la skit.

yg masalhnye keje multimedia byk gile siot..dah la sush.pening aku dibuatnyee.

tambah lg keje landskappppp!!! arggghhhhgghghg!!!

nape la aku ni malas tahap cipan..tahap dewa pon ade malasnyee.

makin nk hbs sem mkin la malas nk buat keje...asyik dok pk bisnes je..camne la aku ni..

xsabar2 nk hbis sem..hbis sem aku nk pulun tol2!!
hehehe
..bisnes cepat sangat.hahaha..oklah.. aku nk g mandi, sembahyng n sambung buat keje aku..salam..

malas gilerrr...




Arrrgggghhhhh...nape la aku skang ni malas giler nk buat keje.proposal ade la jugk mood nk buat,,keje multimedia tahap dewa malas, landskap ntah ape2 ntah, kalau buat bisnes gila plak.hehe...


nape ek????

hehe.. tp xpe,mls2 pon ade gak aku buat keje.xla dok bertapa dpan PC nih.hehe. aku dh xsabar2 nk hbiskan blajo nih..makin tggu mkin lambat...last2 buat bodoh je lah.seng hati n enjoy.

hari ni aku balik kampong.malam.balik naik bus...emm..balik pon berbaloi..uruskan aset la katakan..insyaALLAH..Viossssssssssssssss....